Vad händer om ett privat äldreboende går i konkurs?
Många äldreboenden i Sverige drivs idag i privat regi. Många som en del i en större vårdkedja med hundratals boenden över hela Sverige, andra av små aktörer som kanske bildats av en personalgrupp som kanske passat på att ta över verksamheten, när denna typ av så kallad avknoppning gjordes så förmånligt för några år sedan. För många verksamheter, speciellt de som drivs av större vårdföretag som kan fördela vinster och utgifter över många verksamheter, går det utmärkt att driva ett äldreboende med vinst idag, medan det för mindre företag kan vara otroligt svårt.
Tomma platser kostar pengar
Det svåraste för ett litet företag inom äldreboende är helt enkelt att hitta kunder. Om bara en enda plats står tom under några månader innebär det stora summor i uteblivna intäkter, och om ett företag utslaget på flera år har flera platser tomma kommer det ofelbart att leda till konkurs. Samtidigt kanske man har miljömässiga faktorer mot sig, lokalerna kanske är slitna, eller så ligger boendet i en mindre trivsam miljö. Många äldre och deras anhöriga är förståeligt nog kräsna med vilken boendemiljö de vill ha på äldre dar, och här råder stor konkurrens om de äldre.
På ett äldreboende får man inte skära ner för mycket
Ett vårdföretag som inte kan balansera inkomster och utgifter kan inte heller skära ned speciellt mycket i verksamheten för att spara pengar. Man kan inte sluta köpa in hygienprodukter, mat och andra förnödenheter och man kan inte heller skära ner på personal hur mycket som helst, även om vissa aktörer gärna skulle vilja. IVO, inspektionen för vård och omsorg, gör kvalitetskontroller som man måste leva upp till, och man har förbundit sig till en viss standard i upphandlingen med kommunen. Det företag som hamnar på obestånd, när inkomsterna inte räcker till för att täcka utgifterna, kommer snart att bli begärt i konkurs, om man inte själva gör det innan skulderna blir för stora.
Statlig lönegaranti för de anställda
Om ett privat företag går i konkurs kan de anställda bli omfattade av den statliga lönegarantin. Lönegarantin innebär att de anställd på ett företag inte ska drabbas av en konkurs, utan får ersättning för den tid som de inte fått någon lön, plus ersättning under uppsägningstiden som startar när konkursförvaltaren måste avskeda de anställda. Även chefer kan omfattas av lönegarantin, om de inte har äganderätt i företaget.
En del företag försöker få de anställda att gå med på att jobba utan lön mot ett löfte om ersättning när företaget åter kommit på fötter. Att gå med på det innebär dock en stor risk att stå utan ersättning vid en senare konkurs, och rekommenderas inte någon anställd, hur stor lojalitet man än känner med sin arbetsgivare.
Advokat rätt väg att gå för vårdföretag på obestånd
Ett företag som befinner sig på obestånd bör, i stället för att försöka få sina anställda att jobba gratis, anlita en advokat med kunskaper inom affärsrätt och obeståndsrätt. Chansen är stor att advokaten kan komma med kreativa lösningar på hur man ska företaget på rätt köl. Att undvika en konkurs är möjligt på flera sätt, en kan till exempel vara att ansluta sig till ett större företag. En annan kan vara tillsammans med sin advokat ansöka om företagsrekonstruktion.
Vid en företagsrekonstruktion, som beviljas av tingsrätten, utses en rekonstruktör som tar över beslutanderätten i företaget. Samtidigt fryses alla företagets tillgångar och kan inte krävas ut av borgenärerna. De anställda får lön genom lönegarantin. Målet med företagsrekonstruktionen är att få borgenärerna att gå med på en nedskrivning av skulderna, ett så kallat ackord. Lyckas det är företaget på banan igen, men måste under rekonstruktörens ledning genomföra förändringar i organisation och verksamhet som syftar till en mer realistisk verksamhet. En del privata äldreboenden, men långt ifrån alla som kommit på obestånd, har överlevt på detta sätt.
Andra inlägg
- Invisalign – exempel på eleganta lösningar för tandreglering i Stockholm
- Frisörernas kunskap präglar salonger på Kungsholmen
- Hälsokontroller i Stockholm kan förändra din hälsa för alltid
- Då är det bråttom att ringa en tandläkare i Solna
- Företagshälsovård Stockholm - vanliga frågor
- Hur utförs ett tandimplantat i Göteborg?
- Var med på en HLR-utbildning i Stockholm
- Har du antikroppar?
- Vaccin för ett längre liv
- Tips inför mötet med biståndshandläggaren