Ta hand om dig själv när du jobbar med äldre
Arbetar du inom vården? Att arbeta med äldre är ett mycket viktigt och många gånger ett meningsfullt arbete. En civilisation och dess kvalitet och styrka visar sig i hur det samhället tar hand om sina svagaste individer. Att ta hand om sina äldre, som tidigare har burit det samhälle vi idag lever och arbetar i, är att hedra dem som en gång själva har varit unga och friska. Alla gamla människor har varit som vi en gång, kanske svårt att tänka på det, när de beter sig som små ungar, är förvirrade, eller gamla och sjuka.
Vilket samhälle vill vi bo i?
Vi visar att vi är ett riktigt samhället och en riktig civilisation först när vi visar hur vi tar hand om våra äldre. Som personal på ett äldreboende, vårdhem eller sjukhem ingår det många gånger ganska tunga lyft. Vårdpersonal brukar bestå av kvinnor (tyvärr) sällan har vi friska, starka unga killar inom vården, även om det verkligen skulle behövas. Tvärtom är det ofta kvinnor, som inte alltid är så starka och stora som arbetar med äldre. Desto viktigare just därför att veta hur man kan lyfta och arbeta för att inte skada sig.
Har ni en bra arbetsgivare bör de se till att ni får en utbildning i hur ni bör röra er, lyfta era patienter, eller vårdtagare utan att utsätta er själva för skador och förslitningar. Läs mer på: ergonomiutbildning.nu.
Vi ska ju arbeta så länge numera. Få som arbetar inom vården har råd att gå i pension vid fyllda 65. Samtidigt är det långt ifrån alla som inte är så slitna i kroppen att de kan fortsätta arbeta utan en massa skador på rygg, knän och fötter. Har man lyft och böjt på ryggen dagarna i ända, ger det förslitningar på svank och rygg efter några år. Då är det viktigt att få kunskapen hur du kan spara på ryggen så att din kropp håller för längre tid än endast fram till 65-årsdagen. Även din kropp är viktig. Därför kan du få experter som kommer ut till arbetsplats och ser över din arbetssituation och utifrån det utbilda dig i hur du kan åstadkomma lyften, förflyttningarna och hjälpa dina vårdtagare på bästa sätt.
Dessutom är det viktigt att du som arbetar inom vården även ska klara av att ha en meningsfull fritid, och hur ska du ha det om du har ont efter din arbetsdag? Enligt lagen ska dina arbetsgivare ge förutsättningar så att du kan få hjälpmedel och resurser som inte tär på din kropp. Till exempel ska du aldrig lyfta något som väger mer än 25 kilo ensam. Allt utöver det, ska ni vara två som lyfter, alternativt ha en lift. Är det så att man har bråttom, är risken för skador ännu större. Just därför är det bra med ett besök av någon utomstående som har kunskapen som behövs för att undvika skador och förslitningar.
Andra inlägg
- Invisalign – exempel på eleganta lösningar för tandreglering i Stockholm
- Frisörernas kunskap präglar salonger på Kungsholmen
- Hälsokontroller i Stockholm kan förändra din hälsa för alltid
- Då är det bråttom att ringa en tandläkare i Solna
- Företagshälsovård Stockholm - vanliga frågor
- Hur utförs ett tandimplantat i Göteborg?
- Var med på en HLR-utbildning i Stockholm
- Har du antikroppar?
- Vaccin för ett längre liv
- Tips inför mötet med biståndshandläggaren