Ställer åldern till problem i hemmet?
Ju äldre vi blir, desto fler blir krämporna. Muskler och leder fungerar inte som de en gång har gjort; det kan bli svårt att gå, sträcka sig efter saker och att sätta sig ner - för många så blir åldrandet väldigt jobbigt. I vissa fall så pass jobbigt att man behöver hjälp i form av hemtjänst eller där man kanske blir tvungen att flytta då huset man bor i inte längre möter de behov man har.
För många äldre blir detta lite av ett dråpslag; man blir oförmögen att ta sig fram i sitt eget hus - där man bott under hela livet, där man sett barnen växa upp och där man tänkt sig att spendera sina sista dagar. Att då tvingas flytta till ett servicehem eller någonting liknande blir för många väldigt deprimerande.
Går det att göra annorlunda? Ja, det kan finnas alternativ som kan lösa ett liknande problem. Ett handlar om att anlita en arkitekt och låta denna designa om interiören i hemmet. Det finns definitivt ett värde i detta - om man jämför med de hjälpmedel som man har rätt att få av landstinget. Dessa brukar nämligen, för all del, vara funktionella; men särskilt snygga och estetiskt tilltalande är de sällan.
Kan en arkitekt i Stockholm hitta nya lösningar?
Anlitar man en arkitekt så får man betala pengar - utan tvekan - men man får de hjälpmedel som behövs - kanske underskåp i köket, kanske någonting att stå på som är välintegrerat i den övriga inredningen och där exempelvis vägen mellan säng- och toalett blivit bredare och lättare att ta sig fram igenom. Oavsett hur ditt hus ser ut så kan en arkitekt säkerligen hjälpa dig att integrera hjälpmedel som inte syns på samma påtagliga sätt som de vanligtvis gör.
De smälter in i hur ditt hus i Stockholm ser ut och det hela faller sig lika naturligt som det alltid har gjort. naturligtvis: det kommer kanske en dag då lösningen med en arkitekt inte fungerar - vi talar mest om åldrandets början och där de första krämporna syns. Men, det är definitiv något att överväga om du som släkting eller drabbad skulle vilja bo kvar i det hus du äger. Något som även har ett ekonomiskt värde.
Sälj inte till vrakpris
Det finns många exempel på där äldre personer tvingats sälja ett hus då man inte längre kan bo kvar på grund av de skäl vi ovan nämnde. Det är väl bra, tycker många - genom detta skapas en ruljans på marknaden och fler, unga familjer får en chans att flytta in i en villa.
Visst, det är sant. Sant är dock, tyvärr, också att många av dessa affärer blir en ren förlust för den äldre personen. Sett till priserna så skiljer det inte så extremt mellan att köpa en lägenhet och att köpa en villa (av normal storlek) och om vi ser till hur boendekostnaden blir så är det ofta så att det blir dyrare i den nya bostaden.
Den äldre säljer, får betala en hög summa i skatt, köper en ny, dyr lägenhet och tvingas till en högre hyra. i det gamla huset var förmodligen boendekostnaden extremt låg då allting varit avbetalt. Orättvist och verkligen någonting att se över. Till dess så har vi all förståelse för att många äldre väljer att bo kvar - särskilt om man tagit hjälp av en arkitekt för att skapa en yta som inte är hämmande längre.
Andra inlägg
- Invisalign – exempel på eleganta lösningar för tandreglering i Stockholm
- Frisörernas kunskap präglar salonger på Kungsholmen
- Hälsokontroller i Stockholm kan förändra din hälsa för alltid
- Då är det bråttom att ringa en tandläkare i Solna
- Företagshälsovård Stockholm - vanliga frågor
- Hur utförs ett tandimplantat i Göteborg?
- Var med på en HLR-utbildning i Stockholm
- Har du antikroppar?
- Vaccin för ett längre liv
- Tips inför mötet med biståndshandläggaren