Hur lever våra äldre idag?
Svenskarna lever allt längre och fler än någonsin i historien blir faktiskt över 100 år. Men det skiljer sig faktiskt på var du bor och mellan män och kvinnor. Kvinnor lever fortfarande längst, med en medelålder på 84 år, medan männen i genomsnitt blir 80,3 år.
Dock ökar männens medellivslängd fortare än kvinnornas, bara 5 senaste åren har det ökat med 1 år! Kvinnornas motsvarande siffra är 0,3 år.
Geografiska skillnader
Det finns även geografiska skillnader, generellt är livslängden högre i södra Sverige. I Halland är medellivslängden bland kvinnor 1 år längre än övriga landet. Bor man därimot i Norrbotten och är man, ligger medellivslängden hela 1,5 år kortare än resterande landet.
Jämfört man med övriga Europa så ligger svenska kvinnor på elfte plats och männen på sjunde plats. Toppar gör spanska kvinnor på 86,2 år och islänska män på 81,3 år. Ser vi till hela världen så ligger vi på nionde plats om vi tar ett snitt mellan kvinnor och män. Svenska män är faktiskt på fjärde plats och kvinnorna på tolfte plats. Japanska kvinnor blir äldst i världen med ett genomsnitt på 86,8 år och bland männen toppar schweizarna på 85,3 år.
Våran utbildningsnivå spelar också in, högre utbildning ger längre liv säger statistiken.
Det kan skilja så mycket som 2 år mellan en man med eftergymnasial utbildning mot en kvinna utan detsamma. Trots att kvinnor som sagt lever längre, generellt sätt.
Hur ser livet ut får våra äldre?
Hur lever då våra seniorer när karriären tar slut och pensionen tar vid? Generellt kan man säga att svenska pensionärer är ganska aktiva, friska och har en god ekonomi. I alla fall de första åren efter 67.
Med åldern kommer ofta hälsoproblem och krämpor. Livskvaliteten är ganska hög hos många med en aktiv fritid och stor bekantskapskrets. Det många seniorklubbar och verksamheter för äldre. Samhället erbjuder rabatter för pensionärer för att underlätta för dem.
När man behöver hjälp hemma
Men svensk sjukvård och åldrevård står sig fortfarande bra. Många får beviljad hemtjänst, vilket gör att det kan bo hemma betydligt längre än tidigare. 235 000 svenskar har kontinuerlig hemtjänst. Den stor trygghet att kunna få hjälp med hemmets alla sysslor, när man inte klarat av det längre.
Men ser tydliga tecken på ökad livslängd när man får bo kvar hemma. Många äldre är rädda för att hamna på ålderdomshem, för att de ser det som sista anhalten innan döden. Den personliga kontakten och social samvaro som hemtjänsten ger är oerhört viktigt välbefinnandet. Många gamla isolerar sig.
Andra inlägg
- Invisalign – exempel på eleganta lösningar för tandreglering i Stockholm
- Frisörernas kunskap präglar salonger på Kungsholmen
- Hälsokontroller i Stockholm kan förändra din hälsa för alltid
- Då är det bråttom att ringa en tandläkare i Solna
- Företagshälsovård Stockholm - vanliga frågor
- Hur utförs ett tandimplantat i Göteborg?
- Var med på en HLR-utbildning i Stockholm
- Har du antikroppar?
- Vaccin för ett längre liv
- Tips inför mötet med biståndshandläggaren